Kerékpározás hidegben (By Eladó Bicikli)

Eladó bicikli vásárlása előtt érdemes tisztában lenni néhány biciklizést érintő témával.

Sokan nem tudják, hogy télen is kellemes lehet a bringázás, emiatt ebben az évszakban inkább otthon pihentetik kis járgányukat. Pedig a hideg időben történő kényelmes kerékpározás kulcsa csak a megfelelő öltözködés. Amint az izmok felmelegednek, úgy a test többi része is.

Réteges öltözködés

A réteges öltözködés fő szabálya, hogy a különböző rétegek megtartsák a hőt kerékpározás közben a hideg időben is. Természetesen, ahogy kezdesz kimelegedni, ezeket egyenként levehetjük a komfortérzet megtartása mellett. Légáteresztő anyagot használjunk legalul, ez legyen bőrünkkel kontaktusban. A kerékpárosok számára sokféle típusú ruha létezik, érdemes keresgélni, a kerékpár webshop oldalakon (hiszen nem csak eladó bicikli található ott) a böngészést otthonról is kényelmesen megtehetjük. A szövetnek át kell adnia a nedvességet a következő rétegig, hiszen a bőr kiszáradásával megakadályozhatjuk a párolgás következtében történő hőveszteséget. Fontos tehát körültekintő kiválasztásuk.
A következő réteghez olyan ruházatot használjunk, amely termikus jellemzőkkel rendelkezik, általában poliészterből készülnek. Nemcsak megtartják a hőt, hanem lehetővé teszik a nedvesség áthaladását egészen a külső rétegig. A külső réteghez pedig olyan darabot szerezzünk be, amely nem csak a meleget tartja, hanem ellenáll a hideg levegőnek és a szélnek is. Általában a nejlon a legjobb erre a célra.

A fej védelme

A tested hőjének akár 30% -át is elvesztheted a fejen keresztül. Egy jó kerékpáros sapkával és fülpárnával mind a fejünket, mind a fülünket védhetjük. A szélsőséges hideg időben olyan felsőt viseljünk, amely rendelkezik egy nagy csuklyával, ennek használatával védve és melegen tartva az arcot és a nyakat.
A hideg időben történő kerékpározás következtében a szemünk elkezdhet könnyezni, ezért viseljünk biciklis szemüveget.

A kéz és a láb védelme

A hidegben használj kerékpáros kesztyűt, amely az egész kezedet védi. Védelem nélkül az ujjaid akár a fagyás fenyegetheti! A lábak esetében egy jó hőtartó zokni nagy segítség, ezt ugyanúgy nagyon jó légáteresztő tulajdonsága miatt válasszuk ki. Ezután húzd fel a kerékpáros cipőket, és használj bringás kamáslit. Ha esetleg túlzottan melege lesz így a lábadnak, akkor tekerés közben nyugodtan húzd le a cipőd, és használd csak a kamáslit, ezzel megakadályozva, hogy túlzottan felmelegedjenek a lábaid. A vádli és comb megvédésére használj speciális kerékpáros nadrágokat.

A szélsőséges hideg hőmérsékleten történő kerékpározás tehát még mindig élvezetes lehet. A trükk csak az, hogyan öltözzünk fel az időjárási körülményeknek megfelelően.

Megjegyzések